AP tops out Broomfield Community Center reconstruction project

Designed by Davis Partnership Architects, the center will feature two basketball/volleyball courts in the wood-floored gymnasium with an elevated running track above.

Adolfson & Peterson Construction recently topped out the Broomfield Community Center reconstruction project, a large facility that will replace the city’s old community center and senior center with a striking new facility.

Brinkman Digital Ad Sept. 30 300 x 250

The 96,088-square-foot project, designed by Davis Partnership Architects, will feature two basketball/volleyball courts in the wood-floored gymnasium with an elevated running track above. Locker rooms, family cabanas, a weight room, a child watch area, preschool and an outdoor play area also will be included.

“What began in 2015 as a master plan for a multiphased expansion and renovation of Broomfield’s aging municipal community center has evolved – through thoughtful deliberation of the City Council – into a full replacement on the same site of the existing facility,” said Brian Erickson, AIA, LEED AP, principal, Davis Partnership Architects.

The two new natatoriums will upgrade programming from the former facility’s one pool and a hot tub, replacing them with a warm pool, a competition cold pool including bleachers, a hot tub and a therapy pool. The building will feature three fitness studios, classrooms and administrative spaces, a wood workshop for carpentry classes, art and kiln space, classrooms, a commercial kitchen for cooking classes, and conference rooms for weddings and meetings. This preserves the community’s well-known areas and services within the senior center, such as its Meals on Wheels support.

Brinkman Digital Ad Sept. 30 300 x 250

Mindful of Broomfield’s active senior population and a measure of dependence of a robust Meals on Wheels program operating out of the existing facility, the city mandated that half of the existing facility must remain operational until the new replacement facility is complete and operational.

“This design constraint was the primary form determinant of a new facility that pushes the limits of site boundaries and natural features including a historic drainage ditch, open space and an adjacent reservoir,” Erickson said.

“It’s incredibly exciting to build such a highly anticipated facility for the Broomfield community,” said AP Project Manager Brian Clark. “The topping out brings us one step closer to opening our doors to the public.”

The project is slated to open in summer 2020.

Published in the Oct. 2-15, 2019, issue of CREJ.

Kris Oppermann Stern is publisher and editor of Building Dialogue, a Colorado Real Estate Journal publication, and editor of CREJ's construction, design, and engineering section, including news and bylined articles. Building Dialogue is a quarterly, four-color magazine that caters specifically to the AEC industry, including features on projects and people, as well as covering trends…